Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Scurtă Istorie a Instrumentului de Scris

Bogdan Placintescu

Bogdan Placintescu

Senior Editor Uzina de Carte

Printre primele unelte folosite la scris și desenat au fost cuțitul de vânătoare și piatra șlefuită. Ca să devină un instrument de scris autentic, piatra șlefuită a fost îndelung prelucrată și apoi folosită pentru menționarea istoriilor de vânătoare și a diferitelor evenimente. Astfel, predecesorii noștri desenau pe pereții peșterilor scene importante din viață – nașterea sau moartea, semănatul sau recoltatul.

Tăbliță de lut din Mesopotamia, 3100-3000 î.e.n.

blog.britishmuseum.org/world-book-day-leafing-through-the-pages-of-history/

Grecii au creat un alfabet propriu în jurul anului 1400, fiind primii care au scris de la stânga la dreapta. Tot grecii foloseau instrumente făcute din metal, os sau fildeș cu care scriau pe suprafețe ceruite.

Hârtia cu fibră de lemn a fost inventată în China în jurul anului 105 dHr, dar nu a fost răspândită în Europa decât odată cu apariția morilor pentru hârtie, începând cu secolul XIV.

Primele instrumente de scris asemănătoare stiloului, confecționate din bucăți de trestie sau papură, au apărut cândva între 3000 și 2800 î.Hr, odată cu inventarea papirusului. Următoarul pas a fost adoptarea instrumentelor de scris din pene de pasăre, penița acestora reprezentând instrumentul standard pentru multe civilizații.

Instrumente de scris confecționate din stuf – capul lor este asemănător penițelor de stilou

naturalreedpens.blogspot.ro/2012/12/natural-reef-pens.html

Pana a fost instrumentul de scris cu longevitatea cea mai mare, fiind folosită aproape un mileniu. Ele aveau intotdeauna firele scoase de pe partea superioara a cotorului, penele de scris pufoase văzute atat de des in filme fiind o invenție a Hollywood-ului. Cel mai frecvent folosite erau penele de gâscă, deoarece erau destul de ușor de procurat, apoi cele de lebădă, folosite pentru a obține linii mai groase, acestea fiind mai rare și mai scumpe.

Pană de scris modernă, cu firele de pe partea superioară încă intacte

draw2et.wordpress.com

La începutul secolului al XIX-lea penița folosită era din metal, dar cei care o foloseau trebuiau să o înmoaie într-o călimară și să scrie până la uscarea cernelii din vârf. Următoarea evoluție a reprezentat-o inventarea tocului cu rezervor în anul 1827. Această invenție îi este atribuită lui Petrache Poenaru (1799-1875), absolvent a Școlii Politehnice din Paris; aceasta avea titulatura „condei portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală”. Stiloul inventat de Poenaru a fost perfecționat de Brissant și Coffin în anul 1863 și apoi de Watterman în 1884.

Pană de scris modernă, cu firele de pe partea superioară încă intacte

draw2et.wordpress.com

După inventarea și perfecționarea stiloului a apărut și pixul cu bilă, creat de Laszlo Biro, avantajul acestuia față de stilou constituind-o rezistența și capacitatea mult mai mare a rezervorului. Până în prezent însă, se pare că nimeni nu a reușit să rezolve noua problemă creată de acest instrument de scris – scurgerea cernelii!
5/5
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

INREGISTREAZA-TE
Inregistreaza-te pe magazinul nostru si vei primi 150 puncte in programul nostru de loializare!
© Uzina De Carte 2020